Webbyrå

En webbyrå är synonymt med en reklambyrå på Internet. Webbyrån hjälper företag med att synas på nätet. Arbetet på en webbyrå kan se olika och därför behövs det människor med många olika kompetenser. Det kan exempelvis vara personer som har ett gediget tekniskt kunnande, men också de som arbetar mer med att ta fram olika typer av koncept för hur det aktuella företaget ska kommunicera med sina kunder. Andra kompetenser som ofta återfinns inom en webbyrån är de som jobbar med form, animation och gränssnitt. I vissa fall kan till och med webbyrån vara tvungna att ta in frilansare med specialistkompetenser.

Om man, inom en webbyrå, arbetar med utvecklingsprojekt så bör det finnas olika roller. Först och främst ska det inom varje projekt finnas en projektledare. Projektledarens uppgift på webbyrån är att koordinera alla funktioner och aktiviteter inom projektet. För att kunna jobba som projektledare på webbyrå krävs att man är stresstålig, har god social förmåga, kan pusha sina medarbetare, men också är en god insyn i alla andras arbeten i gruppen. För att kunna styra ett projekt inom en webbyrå bör man ha tidigare arbetslivserfarenhet inom den bransch man jobbar. Vidare kan det, inom ett projekt på en webbyrå, finnas en så kallad creative director. Denna person arbetar med att lägga fram strategier för arbetet. Vidare ska en creative director finnas till hands och vara ett stöd i den kreativa processen. En annan central roll på webbyrån innehas av copywritern. Det är copywriterns huvudansvar att ta hand om all reklamtext.

I Sverige finns det många olika webbyråer. En av dessa är dinwebb.nu som är en webbyrå stockholm. De arbetar bland annat att bygga hemsidor och marknadsföring på Internet, sponsrade länkar, annonsering, webbdesign och grafisk profiler. Cyprys Webbyrå i Uppsala är en annan aktör på marknaden. De erbjuder en rad tjänster, såsom interaktiva webblösningar, domänhantering, design att användas för webben och optimering av sökmotorer. Lifa Webbyrå i Sorunda hjälper dig med exempelvis webblösningar, logotypeframtagning och domänregistrering. OverTrend webbyrå finns i Malmö. Företaget erbjuder många tjänster däribland, webbdesign, företagsidentitet och utveckling av anpassade system.

Nektarin Webbyrå återfinns på Gotland. De hjälper dig bland annat med att skapa en attraktiv webbplats och grafisk formgivning. I Hudiksvall finns Webbyrå Makeover. Du kan anlita dem för att få hjälp med exempelvis tekniska lösningar, koncept och design men också sökmotoroptimering. Atrox webbyrå i Stockholm arbetar bland annat med hemsidor, grafisk design, webbdesign och publiceringsverktyg.

Innan du väljer att anlita en webbyrå, så ska du alltid jämför pris och utbud från flera olika aktörer på marknaden. Det enklaste sättet att få en god uppfattning om webbyråer är att besöka deras hemsidor. Lyckas de inte göra reklam för sig själva på ett bra sätt, är risken stor att de inte heller kan göra ett speciellt bra jobb för dig. Många webbyråer har en stor portfolio på sin hemsida. Att närmare studera denna kan ge en god fingervisning om vilket typ av resultat du kan räkna med beträffande kvalité. Ett gott råd är också att titta närmare på de kostnadskalkyler som många webbyråer lägger ut på sina respektive hemsidor. Läs mer på http://identa.se webbyrå.