Webbhotell toppdomäner

Först och främst ska man komma ihåg att ett webbhotell och ett domännamn är två väsensskilda saker. Webbhotellet är den plats där hemsida ligger och där man har sin e-post. Domännamnet är adressen till hemsidan. Ett domännamn köper man från olika organisationer, beroende på vilken toppdomän man vill ligga under.

En toppdomän är benämningen på den högsta nivån i Internets domännamnssystem. Toppdomäner kan vara nationella, såsom .se, eller generiska, såsom .com. När du väljer att lägga upp en hemsida via ett webbhotell så ska du kontrollera så att det är ett registrerat ombud för ett flertal toppdomäner. Priset på olika toppdomäner varierar. Innan du väljer att skaffa ett domännamn via ett webbhotell ska du läsa på om avtalstid, avgifter för tjänsten, företaget respektive kundens ansvar, tredjepartsregistreringar och force majeure.

Du väljer själv hur många domännamn som du vill registrera. Att skaffa flera toppdomän, såsom .se, .nu, .com, .net, .org, .info eller .biz är ett sätt att säkra så att de som vill komma till din sajt snabbt och enkelt också gör det. Om du är en företagare kan de vara smart att registrera toppdomäner från andra länder. Men om du ska skaffa dig en hemsida via ett webbhotell, som privatperson, räcker det naturligtvis ofta med att registrera ett ledigt domännamn. Det går alldeles utmärkt att koppla flera domäner till en och samma hemsida. Det finns flera sajter på Internet där man kan kontrollera om domännamnet är ledigt.

När du ska skaffa dig ett webbhotell och toppdomän kan det vara bra att jämföra pris och utbud mellan lite olika aktörer på marknaden innan du slår till. Kom ihåg att priset verkligen inte är allt. Om du driver någon form av näringsverksamhet på din hemsida så kan det vara en god idé att verkligen satsa på ett webbhotell som har hög kvalitet och bra service. Om din sida ligger nere under en längre tid riskerar du att förlora mycket i intäkter