Registrera ett domännamn

Att registrera ett domännamn går enkelt och snabbt. I samband med att du registrerar en domän så läggs domänen i en katalog. Denna katalog består av alla världens samlade domännamn samt dess respektive pekare till datorer på Internet. Din domän pekar följaktligen mot din webbplats. Din registrerade domän kan också användas för e-post. Innan du kan registrera ett domännamn måste du dock kontrollera så att domännamnet är ledigt.

Det finns dock ingen begränsning för hur många domännamn som man kan registrera. Företag väljer ofta att registrera domännamn som är snarlika det egna för att därigenom göra det lättare för Internetanvändaren att hitta rätt. Om du som privatperson vill registrera ett domännamn räcker det dock med ett. Det går att få tag på domännamn gratis. Men ofta får du då en ganska lång adress. En lång adress medför också att du får en lägra besöksfrekvens på din hemsida. Vidare kan det vara ganska osäkert att registrera ett domännamn gratis. Man kan heller inte förvänta sig att man får lika bra service om man fått registrera domännamnet gratis.

Vill man ha en bra hemsida så är det verkligen en god idé att betalar för att få registrera sitt domännamn. Man skiljer mellan subdomäner, huvuddomäner och toppdomäner. En subdomän är den fösta delen av adressen till en hemsida, det vill säga www. Huvuddomänen är i regel namnet på företaget eller organisationen. Om man vill kunna nås lätt från datorer utomlands är det brukligt att man ersätter bokstäverna å, ä och ö med a och o. Den sista delen i ett domännamn kallas för toppdomän. Man skiljer mellan generiska toppdomäner och nationella toppdomäner. Exempel på generiska toppdomäner är .com, .net och .org. När det gäller de nationella toppdomänerna har varje land sin egen förkortning. I Sverige använder vi oss av .se.

Då det är relativt många företag som erbjuder registrering av domännamn så ska du jämföra priset innan du bestämmer dig. Du kan registrera domännamn via exempelvis Crystone, MissDomain, Domainnamn, Registrera, Registrera Domän, One, Webway och WinStart. Kom ihåg att domäner registreras för en viss tidsperiod. Vanligt är att man registrerar domäner för ett år. Därefter måste man förnya registreringen av domänen.

Man förfogar följaktligen över domänen endast under den period som man har betalat registreringsavgift för. Om du slutar att betala avgiften kan vem som helst registrera den domänen. Då har du inte längre någon kontroll över domänen. Därför är det mycket viktigt att hålla koll på hur länge den registrerade perioden varar. Inte heller förlorar du något att fortsätta att betala registreringsavgiften i förtid. Den avgift du betalar gäller från och med det datum då registreringen av domänen skulle ha löpt ut. Vanligt är dock att det företag som du betalar avgift till skicka påminnelser till dig när det blir dags att förnya avgiften för domänen.