Köpa domän

Det går enkelt och snabbt att köpa en domän. Det finns flera företag som säljer domäner på Internet. Emellertid finns det flera saker som man bör tänka på innan man köper en domän. Först och främst ska du tänka på priset. Om du är privatperson är det vanligtvis mycket billigt att köpa ett domännamn. Har man däremot har ett företag, och man vill vårda företagets namn, kan man vara tvungen att köpa flera domäner. Följaktligen är detta dyrare än för en privatperson.

En annan sak man bör tänka på innan man köper en domän är att den ska vara lätt att administrera. Inställningar och dylikt måste kunna ändras snabbt. Det finns flera data som du själv ska kunna ändra för din domän. Dessa är kontaktuppgifter, låsa och låsa upp domänerna, namnservrar och svåra på begäran om förflyttningar. När du köpt en domän så kommer du säkerligen någon gång att tvingas kontakta kundtjänst. En förutsättning för att du ska vara nöjd med ditt köp är att kundtjänst svarar snabbt och att de faktiskt kan hjälpa dig med de eventuella problem du har.

Ytterligare en viktigt aspekt när det kommer till eventuellt köp av domän är säkerheten. Det finns flera saker som du kan göra för att kontrollera huruvida företaget som erbjuder dig sina tjänster har en hög säkerhetsnivå. Du kan exempelvis fråga vilken nivå av kryptering som de erbjuder. Kom ihåg att all administration av domännamn ska ske över en så kallad krypterad förbindelse. Förhör dig också om backup-plan, huruvida lösenord och annan data sänds i klartext över Internet samt om domännamn kan låsas.

Vidare vill du veta om det företaget tar ut avgifter vid flytt av domänen eller då information eventuellt ändras på den. Fråga företag hur förflyttningar av domännamn går till innan du anlitar företaget för att köpa en domän. Annars riskerar du att få en del obehagliga överraskningar. Till sist kan du också kontrollera hur länge företaget har funnits. Risken att bli lurad sjunker ju onekligen om företaget har vunnits länge på marknaden.

Företag som erbjuder domäner är bland annat Crystone, Loopia, WSW Webbhotell och Domänregister. Jämför alltid pris och utbud av tjänster mellan olika aktörer på marknaden. De flesta ombud som erbjuder domäner har bra utbyggda hemsidor där du kan hitta mycket bra information. Kom ihåg att billigare nödvändigtvis inte behöver betyda bättre. Var alltid noga med att läsa det finstilta i avtalet. Skulle du har några frågor ska du aldrig tveka att höra av dig till det aktuella företaget.