Gratis domän

Man använder sig av domännamn för att man ska slippa komma ihåg alla krångliga IP-adresser. Det är går ganska enkelt och snabbt att skaffa sig en gratis domän. Men var försiktig så att du inte får någon oseriös aktör på halsen. Vid köp av webbhotell får man ofta ett gratis domännamn. Ett domännamn består av maximalt 127 delar. Man skiljer mellan subdomäner, huvuddomäner och toppdomäner. En subdomän är www och en huvuddomän det namn med vilket man känner igen företaget, organisationen eller personen. En toppdomän kan vara nationell eller generisk. En nationell toppdomän är exempelvis .se, med en generisk toppdomän är .com. När man skaffar sig en domän gratis är det ofta så att man är tvungen att acceptera förekomsten av reklam på sin egen sida.

Vanligt är att Internetleverantörer erbjuder utrymme för en hemsida helt gratis, som en del av ditt Internetabonnemang. Innan du väljer att skaffa dig en gratis domän så ska du se till att jämföra utbudet mellan flera olika aktörer på marknaden. Läs också på om villkoren innan du väljer att skaffa en gratis domän.

Om du väljer att skaffa en gratis domän, ska du komma ihåg att du ofta får en ganska lång adress. En lång adress medför tyvärr en lägre besöksfrekvens, då det är svårt att hålla hela adressen i huvudet. Om du har ett företag och ämnar att bedriva någon form av näringsverksamhet på din hemsida kan det vara en god idé att faktiskt köpa ett domännamn. Du kan få gratis domäner via exempelvis Namezero, Zwap, V3, Has, Bravenet, CJB och The Get-2 Network.