Domänregistrering

Domänregistrering. I takt med Internets utbredning blir det allt viktigare för företag och organisationer att säkra sin identitet i cyberrymden. Det gör man genom en domänregistrering. Men även privatpersoner kan göra domänregistreringar. Emellertid finns det toppdomäner som bara företag kan erhålla, eller man bor i det aktuella landet. Men under de flesta toppdomäner kan vem som helst, registrera hur många domäner som helst. Det är relativt billigt att göra en domänregistrering.

Domännamn är namnet på den adress, på en eller flera datorer som, erbjuder en offentlig tjänst. Om man har ett domännamn så slipper man komma ihåg IP-adresser. Om man vill registrera ett domännamn så vänder man sig till en registrator. Tidigare var det dock Stiftelsen för Internetinfrastruktur som tilldelad alla .se domännamn. Det är relativt vanligt att man registrerat domännamn som är snarlika andra, välkända domännamn. Detta för att man ska kunna skydda det ursprungliga. Vidare går det att sälja och köpa domännamn och auktion.

Man skiljer mellan olika typer av domännamn, såsom subdomän, huvuddomän och toppdomän. Exempel på subdomäner är www, ftp eller mail. Huvuddomänen är den del av adress där exempelvis företagets namn återfinns. Exempel på toppdomäner är .com, .net och .org. Dessa kallas för generiska toppdomäner. Men det finns också nationella toppdomäner, såsom .se.

Du kan göra en domänregistrering på SBBS Solutions. Du kan också kombinera domänen med ett webbhotell. Engångsavgiften per domän ligger på 250 kr. Du kan inte ångra dig när du registrerat ett domännamn. Själva domännamnet kan bestå av alla bokstäver i alfabetet, även å, ä och ö. Vidare kan domännamnet innehålla siffror, men det går inte att ha ett domännamn som inte innehåller några bokstäver alls. Datakultur kan också hjälpa dig med att registrera ett domännamn.

Via NameISP kan du göra en domänregistrering även då du inte har tillgång till dator. NameISP har nämligen en tjänst där man kan registrera domännamn via SMS. För detta krävs dock att man har förbetalda krediter på kontot. På NameISP kan man också kolla på vilka domännamn, med .se som toppdomän, som inom kort kommer att bli lediga. Active24 kan hjälpa dig med att registrera ett domännamn. Vidare erbjuder de många andra tjänster som rör Internet och kommunikation. På sajten DomainInfo så kan du få information om alla domännamn som finns registrerade i hela världen. Tjänsten är kostnadsfri. Därefter kan du ansöka att själv registrera ett domännamn. Loopia är en annan aktör på marknad som erbjuder dig att registrera ett domännamn. Du kan även göra en domänregistrering hos One. På Svenska Domäner får man en gratis .se domän då man registrerar en .com, .net eller .org domän. På Surftown kan man registrera ett eget domännamn på ett snabbt och enkelt sätt.

Innan du väljer att genomföra en domänregistrering är det flera saker du vara införstådd med. Det är exempelvis avtalstid, avgifter, ansvarsfördelning, tredje parts-registreringar, force majeure, men också vad som händer om tvist uppstår samt eventuella ändringar i avtalet. Du ska också titta närmare på flera olika aktörer som erbjuder domänregistreringar innan du ingår ett avtal.