Domännamn

Med domännamn menas ett på Internet uniktnamn på en eller flera Internetanslutna datorer. Ett domännamn syftar till att underlätta för dem som surfar att hitta rätt. Med ett domännamn slipper man nämligen att komma ihåg alla krångliga numeriska IP-adresser. Tidigare var det Stiftelsen för Internetinfrastruktur som tilldelade alla .se domännamn. Idag sköts denna registrering via så kallade registrators. Om man vill registrera ett domännamn så vänder man sig följaktligen till en registrator. En registrators uppgift är i första hand att föra register över domäner och dess ägare och administrativa kontakter. Vidare ska registrators sätta upp regelverk men också underhålla dessa. Registratorn handhar även så kallade DNS-pekningar.

Vill du ha ett domännamn som lätt förväxlas med ett redan befintligt namn så kan du alltid höra om du kan få överta det domännamnet. Vill du vara på den säkra sidan så bör du registrera de domännamn som är snarlika ditt eget. Ett domännamn består maximalt av 127 delar. Man skiljer mellan subdomäner, såsom www, huvuddomäner, vilket i regel är företaget eller organisationens namn, samt toppdomänen. En toppdomän kan vara nationell eller generisk. En nationell toppdomän är .se medan en generisk är .com.

Du kan köpa domännamn via bland annat Loopia, Crystone, Active24, F S Data, Domänregister och WinStart. Innan du köper ett domännamn ska du noga läsa igenom det avtal som säljer med vid ett köp. Kom också ihåg att billigast inte alltid är bäst när det gäller företag som säljer domännamn. När du skriver in ett domännamn görs det ingen skillnad mellan stora och små siffror.

En registrator tar i regel ut en årsavgift för hanteringen av domänen. Kom dock ihåg att du alltid är ägaren av domänen. En varning utfördas dock för vissa oseriösa aktörer som registrerar domänen i sitt eget namn. Om du vill flytta ett domännamn från eller registrator till en annan så kallas detta för registrar transfer. Om du har några frågor om ditt domännamn så ska du aldrig tveka att höra av dig till din registrator. Läs på om vilka regler som gäller beträffande kostnad för tjänsten, avtalstid, force majeur, företagets respektive kundens ansvar men också tredjepartsregistreringar.