Colocation

Colocation passar bra då man vill utlokalisera servrar eller plattformar till ett ställe där förutsättningarna för drift är bättre än det egna kontoret. Det finns flera olika lösningar för colocation. Det finns många aktörer på marknaden som erbjuder colocation lösningar. Några av dessa är PatrikWeb, Serverhallen, Wasadata, Databasen Systemutveckling, Webmaster Network, F S Data och NetCamp Serverhotellet. Innan du bestämmer dig för vilket företag som du vill anlita för colocation, ska du jämföra utbudet på marknaden. Kom ihåg att billigast inte alltid är bäst. Ofta kan det var värt att betala en något högre månadskostnad för att därigenom få tillgång till god service.

Ett colocation center är ett typ av datacenter där många kunder har sina nätverk och servrar för att komma undan med en billigare förvaringskostnad. Alltfler organisationer ser värdet i att ha sin datorutrustning i ett colocation center. Att man dessutom har all viktig utrustning på ett colocation center gör att man kan fokusera på företagets huvudsakliga arbetsuppgifter. Den typiske colocation-kunden är kommersiella företag som vill uppnå en så stor kostnadseffektivitet som möjligt. Vidare vill företaget undvika ett katastrofala scenario, där bakup-filer går förlorade. Det finns också företag som använder colocation för att utbyta informatio mellan företag. Det kan exempelvis vara att nå ut till nya potentiella kunder.

De flesta colocationscenter erbjuder olika typer av tjänster till olika kunder. Det kan vara ett helt eget rum till delar av en rack. Det är inte heller ovanligt att colocationscentret erbjuder en form av serviceavtal som innefattar en rad dator- och nätverksrelaterade tjänster. Det finns några viktiga skillnader mellan en dedikerad server och er colocationsserver. Dedikerade servrar är i de flesta fall ägda och utlånade av företaget. När det kommer till en colocationsserver så ägs den i regel av kunden.

De flesta colocationscenter övervakas bra. Det kan finnas alltifrån övervakningskameror till speciella regler för hur de anställda måste eskortera kunderna. På vissa colocationscenter kommer kunderna in i byggnaden med hjälp av ett passerkort. Om strömmen skulle gå på ett colocationscenter slår generatorer på. Dessa går ofta på diesel. Eftersom generatorerna inte slås på ögonblickligen så finns det även ett backup-system av batterier. På ett colocationscenter så kyls utrusning ner med fläktar.